2019 Succesvol jaar in Sirimba

Nadat in het verleden onze activiteiten voornamelijk in Nangina plaatsvonden hebben we de laatste jaren veel projecten overgebracht naar Sirimba.
De supervisie daar ligt bij Father Chrispinus Nakhungu en Mary Makokha bestiert de eenvoudige polikliniek en geeft ook heel veel sociale ondersteuning.

Het faciliteren van Onderwijs is onze belangrijkste focus.
In 2019 ondersteunden we 200 Aids weeskinderen op de lagere scholen.
Lager technisch onderwijs heeft nog 24 kinderen en dat is dan voorlopig de laatste groep.
42 leerlingen kregen ook dit jaar een studiebeurs voor middelbaar onderwijs, en we hebben nog 11 studenten op universiteit en HBO onderwijs , waarvan er twee zo pienter zijn dat ze zullen promoveren. ( criminologie en medicijnen)

Naast onderwijs is er ook een programma voor 100 eenzame en armlastige bejaarden.
Onder de titel “Oud in Kenia” zorgen vrijwilligers dat de ouderen twee maal per maand worden opgehaald met Auto of BodaBoda en ze nemen dan deel aan de dagbesteding met twee stevige maaltijden, medische check, eventueel medicijnen, aanvullende kleding en last but not least een gezellige dag met de o zoo belangrijke sociale contacten.
Over onze bijdrage aan de bouw van de meisjes kostschool hebben we in het verleden al uitgebreid bericht. Vermeldenswaard is ook nog dat we samen met vrijwilligers in de voorbije periode 26 huizen hebben gebouwd waarvoor we alleen de materiaalkosten

hoefden op te hoesten. Dit betrof E 180 per huisje.

Tot zover summier een verslag van wat we in dat gebied zo allemaal voor activiteiten ontplooien en begeleiden.

 

We commit in 2020 for 70 students and more projects.

We discussed the plans for 2020. As every year in December there are again a lot of girls and boys coming to apply for a scholarship. In Sirimba as well as in Lodwar. It is so heartbreaking to hear the stories from the kids and especially to be confronted with their ambition. During our stay in Kenya we really experienced, the motivation and the discipline showed by the students in their different schools.
In addition to sponsering education we also have started a program in Sirimba to support elderly people who are alone and malnourished.  Twice a month we facilitate transport to bring them together and give them food a medical check. It is life saving for them.
About our commitment in 2020, we are going to support and sponsor 25 students in Lodwar and 45 in Sirimba. That means there is a need for a lot of extra money, but we have trust in our devoted sponsors and also in the sale of our special olive oil program. This fall we harvested perfect oil from a real high quality, bottled it and it these were sent to Holland. So enough bottles available to deliver to potential buyers. You can also read the complete story on the special magazine on the site of www.yoek.com.
So if you want to order for Christmas we will be very gratefull.

We wish you a Merry Christmas and a happy New Year and lets hope 2020 will be even more successful than last year and not to forget many many thanks for your support in 2019.

 

 

22 Studenten Lodwar met goed resultaat over naar form 3

De derde termijn van het schooljaar is ten einde en de studenten hebben tot januari vakantie. In die tijd zetten ze zich in voor projecten om mee te helpen bij de bouw van huizen, het renoveren van klaslokalen en allerlei ander soort werk wat gedaan moet worden. De kosten van de laatste tyermijn zijn betaald door ouders of andere familieleden of relaties. In Januari maken wij als stichting weer de bedragen voor de eerste termijn over. Op deze fotos zien we Esther met een aantal van haar Turkana stamgenoten. Een keer per jaar zijn er folkloristische feesten waar dan iedereen in originele kleding meedoet aan dansen en zingen. Een geweldig spektakel met heel veel blije en trotse gezichten. We feliciteren de meisjes en jongens van de verschillende scholen met hun behaalde resultaten en wensen ze een prettige vakantie toe.

Nieuwe Oogst (2)

Aan het einde van de dag nog even zoveel mogelijk blad van de olijven scheiden, materiaal verzamelen en natuurlijk nog even in de avondzon napraten en vooral veel lachen. En we krijgen nog even les van de specialisten. De cyclus van de olijven groei bestaat eigenlijk uit drie of vier jaren. Na dat er twee jaar op de juiste manier is gesnoeid levert het derde jaar eigenlijk de meeste olijven op, daarna weer een keer helemaal opnieuw snoeien en dan begint het weer van voor af aan. Je kunt dus het beste in drie tranches werken om ieder jaar ongeveer dezelfde hoeveelheid te kunnen oogsten. We hebben nu genoeg bomen om die tactiek te kunnen volgen. Langzaam maar zeker worden we steeds professioneler en dat is natuurlijk ook hartstikke leuk om te ervaren. Intussen zijn overigens ook de etiketten zo op rollen afgedrukt dat ze machinaal op de flessen kunnen worden aangebracht. Omdat de olijven zo snel mogelijk moeten worden geperst rijden we nog dezelfde avond naar de frantoio waar we overigens al worden verwacht. Giorgio Savoia zal ervoor zorgen dat nog dezelfde avond olijven worden omgezet naar olie. Al snel krijgen we het bericht dat  de kwaliteit heel goed is en er een heel lage zuurgraad wordt gemeten wat betekent dat we weer een extra vergine van hoge kwaliteit hebben geoogst. Iedereen trots en blij.

Nieuwe oogst 2019 (1)

Vorige week zijn we begonnen met de oogst van 2019. Het is een feestje om met zo’n geweldige ploeg mannen te kunnen werken. Francesco is de leider van de operatie en hij haalde in enkele dagen tijd een topteam bij elkaar, dat samen in korte tijd de pluk ( la raccolta) uitvoerde. We doen het verslag in een aantal pagina’s omdat de site niet toelaat dat er meerdere foto’s  op een pagina komen . Bijgaande foto geeft een fantastisch zicht op het terrein. Het is bij ons wat lastiger plukken omdat de bomen op de helling van de heuvel staan, maar voor deze ervaren oersterke kerels lijkt geen enkele barrière een probleem te zijn. Hup, vrachtwagen over smal pad naar boven, de netten onder de bomen, compressoren uitpakken en installeren, de harken aansluiten en schudden maar. Wijzelf genieten er des te meer van omdat het een echte ambachtelijke , kleinschalige activiteit is van gewoon mensenwerk, waar gelachen en gezongen wordt. Joke zorgt voor de koffie, klein kopje zo sterk mogelijk, die voor een Italiaan nu eenmaal nooit mag ontbreken. En als je dan net tevoren nog zes keer bent doorverbonden door een medewerker van een helpdesk van een multinationaal telecombedrijf met als resultaat dat je van ergernis de verbinding maar hebt verbroken, dan besef je pas echt dat onze economische groei ook wat minder snel had mogen zijn en wat menselijker was gebleven. Hoe het ook zij, er werd in een dag ruim 500 kilo olijven geplukt.

Esther samen met Lysah weer in topvorm

We ontvingen bericht van Esther dat ze weer helemaal in topvorm is. Ze was tijdens haar werk met haar been onder de uitlaat van de motor gekomen en had daarbij serieuze brandwonden opgelopen. Gelukkig is alles weer hersteld en kunnen we haar gelukwensen dat het zo goed is afgelopen.
Esther en Lysah berichten dat de derde termijn van het schooljaar zoals afgesproken door de ouders van de kinderen moet worden betaald en zo zal gebeuren. In Januari wordt weer van ons verwacht dat we genoeg geld bij elkaar hebben om minstens de 21 kinderen te kunnen laten doorstromen naar de tweede en derde form. Dan moet er nog wel heel wat olie worden verkocht maar we doen ons best en er is nog voorraad. Hopelijk vindt u niet alleen het lezen van deze blog leuk maar ziet u, of iemand in uw omgeving, ook kans wat bij te dragen. Ieder bedrag is welkom.
We gaan met goede moed en veel optimisme het laatste gedeelte van het jaar in. Op de foto ziet u Esther te midden van haar vrienden tijdens de culturele dagen in de regio Turkana.

A special case, Bernard Okeah.

Dit is Bernard Okeah (31) en we kunnen met trots zeggen dat dit nu wel een heel spe-ciale student is en was in de (voor)geschiedenis van Oil for Education. Bernard is zo’n kind dat op de verkeerde plaats in de verkeerde tijd werd geboren. Ze waren met acht toen vader overleed na een verkeersongeluk en moeder Okeah berooid achter bleef met dat hele grote gezin. Ze leefden in een leegstaand gebouwtje naast het hospitaal.

S

Er was net genoeg inkomen om in leven te blijven maar meer ook niet. Hij werd, samen met zijn broers al heel jong onder de arm genomen door zusters die in die tijd sociaal werk deden in de regio Funyula. De kinderen bleken uitzonderlijk slim te zijn en na het hele traject van primary and secundary school kwamen ze middels scholarships van de toenmalige stichtingen op de universiteit terecht. Daar bleek met name Bernard te excelleren, hij voltooide met glans zijn studie medicijnen en werkte enkele jaren als arts in Public Health. Vorig jaar bezocht hij zijn sponsor in Nederland en sprak zijn ambitie uit om zich verder te specialiseren en die sponsor maakte het via Oil for Education mogelijk dat Bernard nu aan de Bangor University in Wales verder kon gaan. Hij slaagde met alleen maar tienen voor zijn Europese basisdiploma en de board van de universiteit bood hem aan om een nieuwe studierichting public health in derde wereld landen op te zetten. Het ziet er naar uit dat hij met glans zijn doctorstitel zal halen waarna hij teruggaat naar Kenya om met zijn kennis en kunde mee te werken aan de verdere uitbouw van de medische infrastructuur in Kenya..

Olijfolie te koop in Wereldwinkel in Son.

Vanaf heden is de olijfolie van Oil for Education te koop in de Wereldwinkel aan de Nieuwstraat in Son.  We zijn erg blij dat het team van deze winkel, met alleen maar duurzame producten in het assortiment, zich inzet voor onze stichting. De verkoopprijzen zijn E 27 voor de grote 750 cl, en E 18 voor de halve liter. We beseffen dat dat stevige prijzen zijn maar je koopt dan ook een bijzondere extra vergine van superieure kwaliteit. Alles geoogst rechtstreeks van de boom, binnen zes uur naar de frantoio  (perserij) om te persen en te bottelen. Geen enkel bestrijdingsmiddel gebruikt dus echt honderd procent biologisch. En het hoeft geen betoog dat deze olijfolie niet alleen heerlijk van smaak is maar ook nog het beste middel is om je gezond te houden. En last but not least: De volledige opbrengst gaat naar onze projecten in Kenya waar we beurzen geven aan getalenteerde kinderen die hun studie niet zelf kunnen betalen. Een betere besteding is er niet lijkt me. En de ervaring is ook nog dat mensen het heel leuk vinden de flessen aan te schaffen als een cadeau voor familie of vrienden. Lekker, leuk en heel erg gezond.

Girls Dormatory opened in Sirimba.

Tijdens ons bezoek aan Sirimba in April konden we al zien dat de slaapzalen voor de meisjes van de scholen van Father Chrispinus bijna klaar waren en nu ontvingen we het geweldige bericht dat de faciliteiten definitief in gebruik konden worden genomen.
We voegen foto’s bij waarop u kunt zien dat de opening en inwijding natuurlijk met de nodige feestelijkheden hebben plaatsgevonden.
Het gebouw is voor een belangrijk gedeelte tot stand gekomen door substantiële bijdragen van sponsors van Oil for Education en we zijn dan ook erg trots dit aan u te kunnen tonen
Nu is het zo dat er veel meisjes echt naar steden als Nairobi of El Doret moeten verhuizen omdat de regionale school nog geen slaapzalen had. Nu kunnen ze in de regio blijven en dat is natuurlijk veel prettiger en ook goedkoper. Daarmee is een droom van Father Chrispinus in vervulling gegaan. Groot applaus voor hem die met heel veel werk en doorzettingsvermogen dit project tot een geweldig einde heeft gebracht. En is het niet prachtig om die dolgelukkige en trotse meiden zo uitbundig te zien dansen.

a

Bezoek aan Lodwar

Het is even wat rustig geweest na onze bezoeken aan Lodwar en Sirimba. Het was erg inspannend en eerlijk gezegd ook wel erg emotioneel. We zijn in Lodwar geweldig ontvangen door Lisa en Esther. Om de verschillende scholen en studenten te bezoeken reden we enkele dagen dwars door de bloedhete woestijn. Tijdens de persoonlijke contacten met de studenten zagen we veel ambitie, warmte en dankbaarheid. Ze willen zo graag studeren en zijn zo trots dat ze in de gelegenheid zijn een opleiding te volgen. Op vrijwel alle scholen wordt een discipline verlangt die wij hier nauwelijks meer kennen.
Het bezoek aan de Canaan Primary School maakte misschien nog wel de meeste indruk. Clementina Naita heeft daar de leiding over een groep van 800 kinderen op een schooltje waar het vrijwel aan alles ontbreekt. Er zijn klaslokalen nodig maar ook hoognodig sanitaire voorzieningen. We hebben toegezegd ons best te zullen doen maar weten niet of we een specifieke sponsor kunnen vinden die dit project wil steunen. We kunnen niet anders dan middels deze site het onder uw aandacht te brengen.

Intussen zijn we in Nederland en Italië bezig om 200  nieuwe flessen met olijfolie te vullen want we zijn vrijwel door de voorraad heen. We hopen met name tegen het einde van het jaar partijen of bedrijven te vinden die de olijfolie als eindejaarsgeschenk te willen opnemen.