Geschiedenis

De Stichting Öil for Education bouwt voort op wat de Stichtingen Mama Mzungu en Stichting Jeugdopvang en Educatie Kenya (SJEK) in het verleden hebben in gang gezet.

SJEK is meer dan dertig jaar actief geweest in het gebied nabij het Victoriameer in Kenya. Jose van Kasteren uit Schijndel was de laatste twintig jaar de stuwende kracht en projectleider

Mama Mzungu is dertig jaar geleden opgericht door Veroniek Kerssemakers uit Vught. Zij heeft twintig jaar als vrijwilliger, projectleider, gewerkt in het Turkana gebied tussen de nomadenstammen in Noord Kenya. Acht jaar geleden is het bestuur van MM overgedragen aan Olivier Bodart in Belgie.

Beide stichtingen hadden als doelstelling het faciliteren van onderwijs voor kinderen uit allerarmste gezinnen en in de loop van de tijd hebben enkele duizenden kinderen de kans gekregen om een studie te volgen die door beide stichtingen zijn gesponsord. Naast educatie zijn in de loop van de tijd een groot aantal gerelateerde hulpprojecten gerealiseerd.

Ik heb als voorzitter van beide stichtingen sturing mogen geven aan het beleid en heb de gebieden met enige regelmaat bezocht en een goede indruk gekregen van wat de behoefte was en hoe we konden bijdragen aan een verbetering van de levensstandaard en het welzijn in deze zeer arme gebieden ook voor de langere termijn.

Hoewel het om redenen van leeftijd en gezondheid in de bedoeling lag om SJEK te ontbinden hebben we bij nader inzien besloten om de activiteiten in een andere, misschien meer moderne vorm voort te zetten. Het zou jammer zijn om alle ervaring, de juridische structuur, de ANBI-verklaring, het netwerk in grote gebieden van Afrika en het netwerk van donoren hier in Nederland zo maar ongebruikt te laten terwijl er nog zo immens veel te doen valt.

Vandaar de keuze om SJEK door te zetten in een andere vorm onder de nieuwe naam “Oil for Education” Hoe we ons dat voorstellen staat beschreven in het volgende bericht.