The Story of Wilberforce Alwanga

Wilberforce Alwanga:

Op en van onze huisbezoeken eind jaren ‘90 kwamen we ( maatschappelijk werkster  en José ) terecht bij een zeer armoedig hutje waar een oude man met zijn kleinzoontje onderdak hadden. Uit zijn verhaal werd duidelijk dat al zijn kinderen waren overleden aan Aids en dat hij alleen was achtergebleven met zijn kleinzoon die hij nauwelijks kon voeden en kleden. Het joch genaamd Wilberforce was toen 6 jaar.
Wij hebben hem onmiddellijk in ons programma opgenomen, hij kreeg kleding en met regelmaat een voedsel pakket en kon naar school. Daar was hij een uitblinker en slaagde met een eindcijfer 407/500 pts. wat als erg bijzonder gezien kan worden.
Ook op de middelbare school was hij een topper, hij kwam braaf opdraven tijdens de vakanties voor werkzaamheden ( wat wij verlangden van elke middelbare scholier) en hij had prima resultaten. Tot zijn examenjaar…, plotseling mistte ik hem.

Een van onze mensen heeft navraag gedaan en het verhaal was nogal uitzonderlijk: Tijdens zijn eindexamenweek werd hij plotseling door het ziekenhuis opgeroepen om bloed te geven voor zijn grootvader, beiden hadden een zeldzaam voorkomende bloedgroep . Hiervoor moest hij een aantal dagen in Busia blijven, in afwachting of er nog meer bloedtransfusies noodzakelijk waren. Het gevolg was dat hij een belangrijk deel van de examens misliep en geen diploma kreeg.

Hij bleef even buiten beeld tot ik onze secretaresse heb gevraagd om hem op kantoor te laten komen. Het kwam er op neer dat hij het vierde jaar moest overdoen, maar het geld ontbrak. De leraren van zijn school waren bereid de kosten van accommodatie te betalen, maar het schoolgeld was de belangrijkste bottleneck want het was er niet. We hebben besloten hem een tweede kans te geven waardoor hij zijn school af kon maken en hij slaagde met een A !
Aansluitend kon hij naar de universiteit en was daar wederom een modelstudent, studeerde af in criminologie en dankzij een aanvullende “crowdfunding” kon hij verdergaan met zijn doctoraal. Het eerste jaar was veelbelovend met alleen maar A’s en B’s op zijn lijst en hij is nu bezig met zijn laatste jaar. Na zijn afstuderen kan hij direct beginnen als lector aan zijn eigen universiteit.